Een monument van verfijnde cultuur

Zodra je Spa binnenkomt, word je verwelkomd door een sfeer die getuigt van een diepgewortelde waardering voor wellness en ontspanning. Dit is te danken aan de oude kuuroordtraditie van de stad, die dateert uit de Romeinse tijd. Verscholen tussen groene heuvels en heldere waterbronnen, heeft de stad de naam van kuuroorden wereldwijd vormgegeven. Kuuroorden, zoals je misschien weet, zijn wellnesscentra gewijd aan ontspanning en genezing, en het begrip vindt zijn oorsprong in deze pittoreske stad.

De oude thermen en paleizen van Spa stralen de grandeur uit van de periodes waarin ze werden gebouwd. Het Thermenpaleis uit 1886, ontworpen door architect Leon Suys, is hier een opmerkelijk voorbeeld van. Het abstracte gebouw, rijk beschilderd en versierd, doet denken aan een era van weelde en uitbundigheid. De bronwater van 'source de la reine' en de 54 verbluffende koperen badkuipen zijn getuigen van de geschiedenis die hier leeft.

De invloed van Spa

Hoewel Spa mag opscheppen met zijn prachtige architectuur en historische rijkdommen, strekt zijn invloed zich veel verder uit dan de stadsgrenzen. Zijn innovatieve culturele aanpak heeft de ontwikkeling en evolutie van horecaconcepten wereldwijd aangezet. De traditie van kuuroorden en de daarbij behorende horeca heeft anderen verleid hun diensten te verfijnen om zo aan de standaarden van Spa te kunnen voldoen.

Het is nauwelijks verrassend dat de naam van de stad de generieke term 'spa' heeft geïnspireerd, die momenteel over de hele wereld wordt gebruikt om wellnesscentra aan te duiden. Kortom, Spa heeft een stempel op de wereld gedrukt die blijft resoneren.

UNESCO’s zegening

De rijke culturele en historische betekenis van Spa werd in 2021 erkend door UNESCO. De stad, samen met andere Europese kuuroorden, ontving de prestigieuze status van Werelderfgoed. Dit is een erkenning van haar symbolische waarde en de belangrijke rol dat ze heeft gespeeld in de geschiedenis.

Met de UNESCO-status wordt bevestigd dat de stad van onschatbare waarde is, niet alleen voor lokale bewoners en België, maar voor de wereld. Het markeert Spa als een stad die moet worden gekoesterd en bewaard voor toekomstige generaties, een plek waar men de schoonheid van het verleden kan ervaren en lof kan zingen over de glorieuze geschiedenis van het kuuroord.

Maak klaar voor belevenis

Dus, volgende keer als je de drang voelt om je te ontspannen en één te worden met de natuur, denk dan aan Spa. Ga erop uit en beleef de iconische oude stad die de wellnesscultuur wereldwijd heeft gevormd. Laat je onderdompelen in de geschiedenis en adem de cultuur in die deze prachtige stad te bieden heeft. Bezoek de bronnen, verken de paleizen, laat je bloed sneller stromen bij de verhalen die deze stad te vertellen heeft en voel je verbonden met de wereld door de erkenning van UNESCO.

Terug
Bekijk per categorie
Meest gelezen
Bekijk hier Onze partners